ISU JBPM SEMASA PKP

SOALAN LAZIM BERKAITAN JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA SEMASA PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP) COVID-19

OPERASI KEBOMBAAN  l   KESELAMATAN KEBAKARAN   l   LATIHAN  l  PENYIASATAN  l  UDARA  l  PEMBANGUNAN  l  PERANCANGAN DAN PENYELIDIKAN   l   KORPORAT  l  PENGURUSAN  l  KEJURUTERAAN  l  UNIT INTEGRITI   l   CAWANGAN PENGURUSAN KEWANGAN   l

BAHAGIAN OPERASI KEBOMBAAN DAN PENYELAMAT

Tidak, kecuali bersama JBPM dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

1 . Kelas - Boleh diadakan namun tertakluk kepada peraturan Perintah Kawalan Pergerakan seperti mengekalkan jarak social dan bukan berada di ruang yang tertutup.
2.  Sukan/ Riadah / senaman (workout) -  Aktiviti sukan hendaklah digantikan dengan aktiviti secara kumpulan kecil dan di dalam kawasan balai.
3.  Aktiviti Luar -  Tidak dibenarkan
Ya, perlu mendapat kebenaran dan kelulusan daripada KKM atau Jabatan Kesihatan Negeri. Jentera EMRS perlu dinyahcemar dan kawasan terdedah perlu di balut dengan plastic pembalut lutsinar (wrapper).
Perlu berhubung dengan Jabatan Kecemasan  Hospital tersebut bagi proses nyahcemar jentera EMRS yang akan dilakukan oleh kontraktor yang dilantik pihak KKM atau anggota disertai.
Tidak, hanya boleh dilakukan kepada anggota yang menggunakan PPE minimum Level C.

Tidak, jabatan tidak ada menyediakan perkhidmatan tersebut kepada pihak swasta. Perkhidmatan berkenaan boleh diperolehi dari mana-mana syarikat swasta lain yang ada menawarkan perkhidmatan nyahcemah serta dapatkan khidmat nasihat kaedah perlaksanaan nyah cemar dari pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). 

English EN Malay MS
Skip to content