6 November 2023 – Majlis Perasmian Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Asajaya

Majlis Perasmian Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Asajaya telah disempurnakan oleh YB Tuan Nga Kor Ming, Nga Kor Ming 倪可敏 Menteri Pembangunan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) pagi ini.

Terdahulu dalam ucapannya, Kementerian Pembangunan dan Kerajaan Tempatan telah meletakkan agenda Memperkukuhkan Kesiapsiagaan Kebombaan dan Penyelamatan Yang Sejahtera sebagai salah satu daripada Tujuh Bidang Fokus Utama kementerian.

Dengan adanya BBP Asajaya ini, ianya diharapkan menjadi pusat sehenti atau one stop centre untuk mendorong masyarakat setempat meningkatkan kemahiran, keupayaan dan menyuburkan pengetahuan tentang ilmu kebombaan dan penyelamatan ke arah melahirkan citizen lifesavers.

Hadir sama dalam majlis tersebut ialah YB Datuk Micheal Tiang Ming Tee, Timbalan Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, YAS Dato’ Sri Abdul Wahab bin Hj. Mat Yasin, Ketua Pengarah JBPM, YB Puan Violet Yong Wui Wui, ADUN N10 Pending, YBhg Datuk Saidatu Akhma binti Hassan, Timbalan Ketua Setiausaha (Perancangan dan Persekitaran Mampan) KPKT, YAS Dato’ Ts. Ahmad Izram bin Osman, Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) JBPM, YBrs. Puan Elizabeth Loh, Setiausaha Tetap Kementerian Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan dan PPjB Tiong Ling Hii, Timbalan Pengarah JBPM Negeri Sarawak.

KPKT Malaysia

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia

Bomba Channel

English EN Malay MS
Skip to content