Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
  T
  T
  T
bg_bomba4_green.jpg
bg_bomba5_blue.jpg
bg_bomba7_red.jpg
bg_green11.jpg
Red-And-Orange-Wallpaper-7.jpg

Portal Rasmi
JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA
Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan

image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman
 

PENGUMUMAN
 • NOTIS MAKLUMAN PENUTUPAN PEJABAT KOBOPEM 
  Untuk makluman ahli dan semua pelanggan Koperasi ini, selaras dengan arahan melaksanakan, dan mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP 3.0) bagi mencegah penularan pandemik COVID 19 yang diumumkan oleh kerajaan berkuatkuasa dari 29 Jun 2021.

  Sehubungan dengan itu, sepanjang tempoh perintah tersebut berlangsung, dimaklumkan bahawa pejabat Koperasi Pekerja Bomba dan Penyelamat Malaysia Berhad DITUTUP untuk semua urusan bermula dari 29 Jun 2021 sehingga diberitahu kelak. 
   
  PENTING – Dalam tempoh penutupan pejabat, ahli yang berminat untuk memohon pembiayaan dari pihak Koperasi, dikehendaki mengisi borang permohonan dan mengembalikannya ke pejabat koperasi ini dengan segera. Borang permohonan pembiayaan boleh didapati dengan melayari laman web kobopem.com.my . Sebarang pertanyaan mengenai urusan pembiayaan, sila berhubung dengan Encik Faisal Bin Omar di talian 011-21384346.


  Sekian Terima Kasih.
  Setiausaha,
  Koperasi Pekerja Bomba dan Penyelamat Malaysia Berhad 14 Jun 2021

  Notis Makluman Penutupan Pejabat KOBOPEM
 • Iklan pemberitahuan permohonan secara dalam talian pertukaran Pegawai Bomba Gred KB26 Dan KB38 antara negeri melalui Sistem ePERTUKARAN Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia.

  Surat Pemberitahuan
  Garispanduan penempatan dan pertukaran pegawai di JBPM
  Sistem e-Pertukaran

  Iklan pemberitahuan pertukaran Pegawai Bomba Gred KB26 Dan KB38
 • Untuk makluman warga JBPM, Dasar Keselamatan ICT (DKICT) Versi 1.3 telah dimuatnaik di dalam MyApps Jabatan. 

  Sehubungan dengan itu, semua pegawai JBPM diwajibkan untuk membaca dan menandatangani Akuan Pematuhan DKICT secara online di pautan https://app.bomba.gov.my

  Dasar Keselamatan ICT
 • Makluman Dan Hebahan Bagi Statistik Dan Kawasan Hotspots Berisiko Mati Lemas Di Seluruh Negara


  Sila klik di sini untuk muat turun Makluman Dan Hebahan Bagi Statistik Dan Kawasan Hotspots Berisiko Mati Lemas Di Seluruh Negara.

  Makluman Dan Hebahan Bagi Statistik Dan Kawasan Hotspots Berisiko Mati Lemas Di Seluruh Negara
 • Permohonan Sijil Perakuan Bomba Bagi Premis Ditetapkan

  Permohonan untuk "Sijil Perakuan Bomba Bagi Premis Ditetapkan" seperti yang terkandung di dalam Akta Perkhidmatan Bomba 1988, kini boleh dilakukan melalui portal Business Licensing Electronic Support System (BLESS). Sila klik disini untuk ke portal BLESS.
  Permohonan Sijil Perakuan Bomba Bagi Premis Ditetapkan
 • One Day Inspection

  One Day Inspection merupakan pemeriksaan akhir yang akan dilakukan secara bersama dalam satu hari yang melibatkan jabatan/agensi teknikal seperti Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kuala Lumpur, Jabatan Kejuruteraan DBKL dan Syarikat Bekalan Air Selangor. Tarikh pemeriksaan bersama ini akan ditetapkan oleh pihak OSC DBKL. [KLIK UNTUK MAKLUMAT LANJUT]

  One Day Inspection
 • OSC 1SUBMISSION 

  Untuk makluman, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kuala Lumpur merupakan salah satu jabatan / agensi teknikal luaran yang terlibat secara langsung dalam kelulusan pelan bagi projek pembangunan berskala kecil (fast lane) OSC 1Submission di bawah seliaan Pusat Setempat (OSC) Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). Semua permohonan perakuan pembangunan di bawah kriteria ini perlu dikemukakan melalui OSC DBKL.
   [KLIK UNTUK MAKLUMAT LANJUT]

  OSC 1Submission
 

PROGRAM / PERKHIDMATAN