Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
    T
    T
    T
bg_bomba4_green.jpg
bg_bomba5_blue.jpg
bg_bomba7_red.jpg
bg_green11.jpg
Red-And-Orange-Wallpaper-7.jpg

Portal Rasmi
JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA
Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan

image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman
 

Album JBPM Back to Top

Albums

BBP Lopeng dan Zon 6
5 Mei 2015 PERHIMPUNAN HARI BOMBA SEDUNIA
Majlis Penutupan Perkhemahan Kadet Bomba Peringkat Negeri Sarawak tahun 2015 di SMK Agama Miri
Majlis Penutupan Kursus Pemanduan Jentera Kecemasan pada
Majlis Penutupan Kursus Compartment Fire Behaviour Training (CFBT) yang disempurnakan oleh PgKB I Law Poh Kiong
14 Mei 2015 Miri
LAWATAN Daripada Tadika Little Seeds Monstessori dgn 48 kanak kanak bersa 4 ORG guru pengiring ke balai Lopeng Miri
Latihan Pengukuhan Rope Rescue Pasukan STORM Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia Negeri Sarawak di zon utara (Sibu, Bintulu dan Miri). pada 15 hingga 17 Mei 2015
Program Kempen Pencegahan Kebakaran Rumah Panjang dan Penyerahan Alat Pemadam Api kepada 5 Buah Rumah Panjang oleh pegawai Bomba dari Balai Bomba Dan Penyelamat Marudi yang turut disertai Ketua Bahagian Keselamatan Kebakaran Zon 6 PgKBII Ahmad Nizam dan Ketua Balai Marudi PPgB Zulbada.
Forum Pemerkasaan Integriti Siri 4 Tahun 2015 Zon Sarawak 6 Ogos 2015
Ramah Tamah Aldilfri Akademi Pengakap Sarawak & Sambutan World Scout Day 2015 di Adis Buan Resort Kampong Segong Singhai Bau pada 9 Ogos, 2015
Majlis Penyampaian Anugerah Pingat Kebesaran JBPM Negeri Sarawak Bagi Tahun 2014 yang diadakan pada 7 Ogos 2015
Majlis Ramah Tamah Aidilfitri ABPM Negeri Sarawak pada 7 Ogos 2015 bersama YAS Datuk Wira Hj Wan Mohd Nor Bin Hj Ibrahim Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Anjuran bersama ABPM Negeri Sarawak dan Zon 1 JBPM Negeri Sarawak
12 Ogos 2015 Miri
Majlis Perasmian Penutupan Summer Camp Zon 6 Miri Sarawak 2015
Majlis Penyerahan Rumah Di Bawah Program National Blue Ocean Strategy 7: My Beautiful Neighbourhood 2015 di Kampung Sebigo, Lundu dirasmikan oleh YB En. Ranum ak Mina, ADUN N.01 Opar. TAHNIAH & SYABAS!
Sesi Pembentangan dan Lawatan Tapak Panel untuk Anugerah Pengurusan Aduan (APA) 2015.
Pertandingan Konvensyen Inovatif dan Kreatif Peringkat JBPM Negeri Sarawak yang telah berlangsung pada 29 September 2015 bertempat di Kuching Park Hotel.
30 September 2015
Mesyuarat Ketua Balai yang telah dipengerusikan oleh YS Pengarah diadakan di Bilik Mesyuarat Kenyalang, Ibu Pejabat Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Sarawak.
2 Oktober 2015
Ibu Pejabat JBPM Negeri Sarawak telah melaksanakan aktiviti Fire Drill bagi memberi latihan dan tujuan utama adalah untuk memberi kesedaran dan pengetahuan kepada semua kakitangan jika berlaku sebarang kebakaran, penghuni dapat keluar dengan cara yang tenang, cepat, dan teratur. Selain daripada itu, penerangan mengenai punca-punca kebakaran, dan langkah-langkah mengelak kebakaran juga dijelaskan agar kakitangan dapat mencegah kebakaran daripada berlaku
Pembentangan Laporan dan Lawatan Tapak Panel Penilai bagi Anugerah Ketua Menteri Sarawak 2015 pada 12 Oktober 2015.
Kejutan buat YS Pengarah untuk sambutan hari jadi yang ke 43 tahun. Semoga Allah merahmati dan memberkati segala usaha Tuan untuk menaikan nama JBPM Negeri Sarawak, serta kami doakan semoga Allah melanjutkan usia Tuan dan tetap menjadi seorang Pemimpin yang diidikasi serta perihatian kepada kebajikan anggota. Aamiin
16 Okt 2015 Lopeng.
Gotong Royong Perdana anjuran Balai Bomba dan Penyelamat Lopeng yg diketuai oleh Tn Maureen Sim pemangku Ketua Balai pada:
Tarikh: 16 oktober 2015
Masa:8.00 pgi hingga 1130 pagi.
Lokasi: Sekitar Kawasan Balai Bomba dan Penyelamat Lopeng Miri.
Gotong Royong Perdana ini melibatkan semua Pegawai Bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Lopeng dan turut Ketua Zon 6 Miri Tn Law Poh Kiong bersama semua Pegawai kanan dari Pejabat Zon 6 Miri Sarawak.
Antara kerja2 yg akan di lakukan adalah:
1.Mengecat Line Jalan
2.Mengecat Line Parking
3.Membersihkan sekitar pagar Balai
4.Membersihkan Parit besar sekitar balai
5.Pembersihan n hiasan bilik air n tandas.
6.Pembersihan bilik rehat atas n penyelia n hiaskn.
7.Pembersihan dewan n buang pokok atas bumbung bangunan.
Bagi mengekalkan kecergasan, Program IPPT Peringkat Ibu Perjabat JBPM Negeri Sarawak telah dilaksanakan pada 16 Oktober 2015(0800hrs) bertempat di Perkarangan Perpustakaan Negeri.
Terima kasih kepada YS Pengarah dan pegawai-pegawai yang terlibat kerana telah memberi komitmen yang penuh semasa program dijalankan
Kursus Pengurusan Fail dan Rekod pada 26 hingga 28 Oktober 2015 di Ibu Pejabat yang dianjurkan oleh Bahagian Pengurusan Aset JBPM negeri Sarawak
25 Okt 2015 Miri.
3rd Canada Hill Trail Challenge.
Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Zon 6 Miri Sarawak sebagai penganjur bersama acara larian amal ini.
Jutaan terima kasih kepada semua petugas keselamatan yang terdiri drp anggota anggota Bomba Zon 6 menjaga keselamatan 586 peserta yg datang dr Dalam dan Luar negara Kenya USA Ireland dan Brunei termasuk kwn kwn Bomba Brunei.
Kursus Sains Sukan Siri 01/2015 telah diadakan di BBP Batu Lintang pada 26/30/Oktober 2015
04 Nov 2015 Miri - Latihan Pengungsian Bangunan di Balai Bomba dan Penyelamat Lopeng.
Perhimpunan Bulanan, Majlis Pemakaian Tanda Pangkat dan Serah Terima Tugas JBPM Negeri Sarawak pada 11 November 2015
SBC's Teambuilding and Fitness Bootcamp 5/7 November 2015.
3 orang pegawai bomba (IPPT) telah dijemput sebagai motivator dalam kursus tersebut.
08 November 2015 Marudi
Tahniah kpd seluruh warga Bomba Marudi kerana telah selesai menjalani ujian Kompetensi Teori dan Pratikal, peringkat Pegawai Bomba Gred KB 17 - KB 24 di BBP Marudi pada 08 Nov 2015
10 Nov 2015 Miri.
Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Zon 6 Sarawak turut dalam Program Membantu Rakyat anjuran JASA Jabatan Ehwal Khas Bhg Miri Di Rumah Tr Limbang ak Kaiyang Saeh Merah, Sibuti yg dirasmikan oleh YB Hj Ahmad Lai.
Aktiviti yg dijalankan pada hari ini ;
1. Pelancaran Bomba Komuniti yg pertama di Negeri Sarawak bg Rumah Tr Limbang.
2. Penyerahan alat pemadam Api kpd 46 rumah panjang sekitar Saeh.
3. Ceramah Keselamatan Kebakaran.
4. Pameran Kebombaan.
5. Demo tatacara penggunaan alat pemadam Api.
Majlis Perpisahan PgKB I Yusri bin Mohd Yusuff@Hashim, Penolong Pengarah Bahagian Penyiasatan Kebakaran JBPM Negeri Sarawak yang akan memulakan tugas di JBPM Negeri P.Pinang mulai 13 November 2015. Ucapan jutaan terima kasih dan setinggi-tinggi penghargaan kepada tuan di atas khidmat bakti dan jasa tuan dalam sama-sama mengangkat martabat JBPM Negeri Sarawak ke tahap yang dikecapi hari ini. Selamat bertugas di tempat baru dan didoakan tuan sentiasa beroleh kejayaan pada masa-masa mendatang.
Hari Perkhidmatan Awam Tahun 2015 Dan Anugerah Ketua Menteri Sarawak Di BCCK pada 18 November 2015
Majlis Pentauliahan Pegawai Bomba bantuan JBPM Negeri Sarawak pada 4 Disember 2015 dirasmikan oleh YS PKPjB Mohammad Hamdan bin Hj. Wahid, Penolong Ketua Pengarah Bahagian Latihan JBPM
Perhimpunan Tahunan 2016 telah diadakan di Perkarangan Padang Kawad BBP Tabuan Jaya dan Program derma darah di lobi Ibu Pejabat JBPM Negeri Sarawak pada 25 Januari 2016.
20 Februari 2016 Marudi - Program Hari Keluarga Bomba Marudi dan Malam Penghargaan
Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Tahun 2015 JBPM Negeri Sarawak Pada 18 Mac 2016 di Auditorium Pustaka Negeri Sarawak
Program Lan Berambeh Bersama YB Datuk Abdul Rahman B. Hj Dahlan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan di Balai Bomba dan Penyelamat Lopeng bersama Semua pegawai dan anggota Zon 6 turut hadir Ketua Balai Bomba Miri, Marudi dan Lopeng bersama Anggota Bomba dari Balai Bomba Lopeng, Miri dan Marudi.
Seramai lebih 200 orang hadir termasuk ahli Persatuan Bomba Sukarela Batu Niah dan Bomba komuniti Senadin, Bomba Komuniti Tudan, Bomba Komuniti Desaras Bomba Komuniti Tudan 2A Dan Bomba Komuniti Kuala Baram.
Kelab Keselamatan Kebakaran Kanak-Kanak (Kelab 3K) 1 November 2016 Di BBP Batu Lintang
Majlis Penganugerahan Pangkat Kehormat Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia kepada
YB Datuk Francis Harden anak Hollis
Menteri Muda Ekonomi Luar Bandar (Kawasan Pendalaman dan Perladangan)
dan
YB Dr. Hj Abdul Rahman bin Hj Junaidi
Menteri Muda Kemudahan Awam (Elektrik dan Komunikasi) serta Majlis Pentauliahan Bomba Komuniti Media disempurnakan oleh YAS Datuk Wira Hj. Wan Mohd Nor bin Hj. Ibrahim, Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia pada 11 November 2016 bertempat di Ibu Pejabat JBPM Negeri Sarawak.
12 Nov 2016 Miri
Program: SKO HSE DAY 2016 di MCOT Miri.

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Zon 6 Sarawak menerima Focused Recognition atas kejayaan Summer Camp 2016 yang disampai oleh En Tarmizi Bin Jaafar Pengurus Kanan HSE SKO Petronas Miri dan juga Penghargaan menyertai Bulan HSE Petronas 2016 yang disampaikan oleh YB Datuk Lee Kim Shin.
Majlis Penganugerahan Pingat Kebesaran Jabatan, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Bagi Tahun 2015
Pada 25 Julai 2016 - Lawatan rasmi YB Senator Datuk Prof. Dr. Sim Kui Hian, Menteri Kerajaan Tempatan Sarawak ke Ibu Pejabat Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Sarawak.
5 September 2016 (Isnin) - Konvensyen Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) peringkat JBPM Negeri Sarawak Tahun 2016