Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
    T
    T
    T
bg_bomba4_green.jpg
bg_bomba5_blue.jpg
bg_bomba7_red.jpg
bg_green11.jpg
Red-And-Orange-Wallpaper-7.jpg

Portal Rasmi
JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA
Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan

image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman
 

KEDAH- JASA ANDA KAMI HARGAI

TAJUK ARTIKEL : JASA ANDA KAMI HARGAI
TARIKH SIARAN ARTIKEL : SELASA, 14 MEI 2019 @ 10:52 AM
SIARAN MEDIA : HARIAN METRO

BERBUKA puasa sekadar dengan air mineral. Itu situasi yang pernah dilalui Pegawai Bomba Noorjohaimi Johari dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Tikam Batu, Sungai Petani ketika bertugas di bulan Ramadan.

Anggota bomba berusia 36 tahun itu berkata, pengalaman terbabit berlaku ketika beliau sedang menyertai operasi pemadaman kebakaran sebuah kilang ketika berkhidmat di Kuala Lumpur beberapa tahun lalu.

 

Lebih mencabar apabila panggilan kecemasan berhubung kejadian itu diterima ketika beliau bersama pasukannya baru sahaja pulang daripada memadam kebakaran sebuah lagi kilang yang mengambil masa kira-kira empat jam untuk dipadamkan.

 

“Kami terima panggilan kebakaran yang kedua ketika hampir waktu berbuka puasa.

“Tanpa berlengah, kami terus bergegas ke lokasi kejadian tanpa membawa sebarang makanan.

“Ketika tiba waktu berbuka puasa, kami hanya minum air mineral yang terdapat di dalam jentera dan meneruskan operasi seperti biasa,” katanya.

Menurutnya, tidak sempat bersahur atau terlewat berbuka puasa adalah perkara biasa bagi anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia berikutan tugasan menyelamat dilakukan tanpa mengira waktu.

Namun, katanya, ia sedikit pun tidak melunturkan semangat pasukan itu untuk memberikan yang terbaik seperti hari biasa.

Rakan sekerjanya, Wan Ahmad Wan Sulaiman berkata, antara pengalaman yang tidak dapat dilupakan adalah ketika menyertai operasi kebakaran membabitkan rumah sebuah keluarga yang berlaku pada awal pagi beberapa tahun lalu.

“Kejadian itu berlaku ketika dua hari sebelum umat Islam meraikan Aidilfitri membuatkan kami begitu simpati dengan nasib keluarga terbabit apabila persiapan hari raya mereka musnah.

“Kami cuba memberikan yang terbaik sehingga kami terlupa untuk bersahur namun hampir keseluruhan barangan di rumah itu tidak dapat diselamatkan,” katanya.

Sementara itu, seorang lagi anggota bomba BBP Tikam Batu, Abdul Rahim Abdul Hamid berkongsi pengalaman berbuka puasa selepas jam 9 malam ketika menyertai operasi kemalangan maut membabitkan sebuah treler terbalik kira-kira empat tahun lalu.

“Panggilan diterima kira-kira jam 7 malam membuatkan pasukan bergegas keluar tanpa membawa sebarang makanan mahu pun minuman.

“Memandangkan tiada juadah berbuka, kami meneruskan operasi sehingga selesai dan kami berbuka puasa selepas tiba di balai,” katanya.

 

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 14 Mei 2019 @ 10:52 AM
 
 Kemaskini pada 2019-05-26 16:15:52 daripada Admin Kedah

  •  
  • Print
  • Email this page