Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
    T
    T
    T
bg_bomba4_green.jpg
bg_bomba5_blue.jpg
bg_bomba7_red.jpg
bg_green11.jpg
Red-And-Orange-Wallpaper-7.jpg

Portal Rasmi
JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA
Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan

image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman
 

KEDAH-TAKLIMAT KESELAMATAN DAN DEMONSTRASI MEMADAM KEBAKARAN DAPUR

TAKLIMAT KESELAMATAN DAN DEMONSTRASI MEMADAM KEBAKARAN DAPUR

_______________________________

TARIKH : 28 MAC 2019 / 21 REJAB 1440H
HARI : KHAMIS / 9:30 PAGI
TEMPAT : RESORT WORLD LANGKAWI, KEDAH

_______________________________

Pepatah mengatakan “api semasa kecil menjadi kawan apabila besar menjadi lawan”. Atas kesedaran menyelamatkan nyawa dan mengelakkan kecelakaan, Bahagian Keselamatan Kebakaran, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) telah mengadakan Taklimat dan Demonstrasi Memadam dapur. Taklimat Keselamatan dan Pencegahan Kebakaran disampaikan oleh Penolong Kanan Penguasa Bomba PKPgB Mohd. Ashmar bin Mohd. Mazlan serta dibantu oleh 2 orang pegawai bomba.

Aktiviti dimulakan dengan taklimat pencegahan kebakaran di tapak pameran. Talimat yang disampaikan adalah berkisar tentang pengenalan kepada kebakaran, kategori kebakaran dan kejadian api, punca-punca kebakaran, pencegahan kebakaran dan tatacara pengungsian bangunan atau kawasan kebakaran.

Tujuan program diadakan adalah untuk memberikan pendedahan teori dan praktikal berkenaan pencegahan kebakaran orang ramai. Pendedahan kepada kaedah memadam kebakaran ini secara tidak langsung akan mengurangkan perasaan cemas dan panik dalam kalangan orang awam khususnya suri apabila menghadapi situasi yang tidak dingini terutamanya kebakaran.

Pengunjung juga didedahkan teknik memadam kebakaran dapur gas, kuali dan alat pemadam api dengan betul.

 
Kemaskini pada 2019-04-01 10:17:35 daripada Admin Kedah

  •  
  • Print
  • Email this page