Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
    T
    T
    T
bg_bomba4_green.jpg
bg_bomba5_blue.jpg
bg_bomba7_red.jpg
bg_green11.jpg
Red-And-Orange-Wallpaper-7.jpg

Portal Rasmi
JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA
Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan

image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman
 

KEDAH-EKSESAIS OPERASI MENCARI DAN MENYELAMAT (SAREX) LIMA'19, SEARCH and RESCUE - SAR (WaterSAREX)

EKSESAIS OPERASI MENCARI DAN MENYELAMAT (SAREX) LIMA'19

_______________________________

SEARCH and RESCUE - SAR (WaterSAREX)

_________________________________

TARIKH : 27 FEBRUARI 2019
TEMPAT : PULAU LANGKAWI
________________________________

THE NEXT EDITION OF THE LANGKAWI INTERNATIONAL MARITIME AND AEROSPACE EXHIBITION (LIMA) WILL TAKE PLACE FROM 26 TO 30 MARCH 2019.

________________________________

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Kedah menyertai Search & Rescue Exercise (SAREX) di Langkawi pada 27 Februari 2019 iaitu pengoperasian Search and Rescue (SAR) di peringkat maritim (WaterSAREX) di kawasan perairan seluas 4.5KM².

WaterSAREX LIMA'19 pada tahun ini telah dijayakan bersama Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) SAREX LIMA ’19 pada tahun ini telah dijayakan bersama oleh Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dengan Lembaga Penerbangan Awam Malaysia (CAAM). Sementara itu, agensi-agensi Iain yang turut terlibat adalah Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia serta agensi-agensi Iain yang bersangkutan.
Seramai 830 anggota dan 85 orang sukarela dari lebih 35 buah agensi terlibat dalam SAREX LIMA '19 pada kali ini. Kesemua mereka diuji dengan kemahiran masing-masing dalam menyelia dan bertindak apabila berhadapan dengan situasi kecemasan yang melibatkan kemalangan di laut.

Simulasi itu diadakan sempena Eksesais Operasi Mencari Dan Menyelamat (SAREX) LIMA’19. Menurut Pengerusi Eksesais SAREX LIMA’19 Kolonel Mahadzer Amin Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM), eksesais berkenaan sebagai persediaan menghadapi sebarang kemungkinan sepanjang berlangsungnya Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2019. Semua pihak yang terlibat diuji dengan kemahiran masing-masing untuk bertindak apabila berdepan dengan situasi kecemasan. Beliau berkata demikian ketika ditemui media di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi. Seramai 830 anggota dan 85 sukarelawan dari 35 agensi terlibat dalam eksesais yang berlangsung selama 2 hari. LIMA’19 akan berlangsung pada 26 hingga 30 Mac ini.

 

 
Kemaskini pada 2019-03-07 16:04:30 daripada Admin Kedah

  •  
  • Print
  • Email this page