Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
    T
    T
    T
bg_bomba4_green.jpg
bg_bomba5_blue.jpg
bg_bomba7_red.jpg
bg_green11.jpg
Red-And-Orange-Wallpaper-7.jpg

Portal Rasmi
JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA
Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan

image
Soalan
Lazim
image
Hubungi
Kami
image
Aduan dan
Maklum Balas
image
Peta
Laman
 

SOALAN LAZIM BAHAGIAN KEJURUTERAAN SEMASA PKP COVID-19


OPERASI KEBOMBAAN  l   KESELAMATAN KEBAKARAN   l   LATIHAN  l  PENYIASATAN  l  UDARA  l  PEMBANGUNAN  l  PERANCANGAN DAN PENYELIDIKAN   l   KORPORAT  l  PENGURUSAN  l  KEJURUTERAAN  l  UNIT INTEGRITI   l   CAWANGAN PENGURUSAN KEWANGAN   l


Semasa  Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), apakah Bahagian Kejuruteraan, JBPM dibenarkan beroperasi?
 
YA DIBENARKAN. Bahagian Kejuruteraan JBPM merupakan salah satu Essential Department dalam JBPM dan terlibat bagi memastikan jentera bomba, jentera khas, kenderaan ringan dan berat serta peralatan kebombaan berinjin berada dalam keadaan baik dan kesiapsiaga yang tinggi. Diantara tugas-tugas khas yang diarahkan semasa dalam PKP ini adalah:
i. Bahagian Kejuruteraan kena memastikan supaya jentera bomba, jentera khas dan peralatan kebombaan berada dalam kesiapsiagaan untuk menangani apa jua bencana seperti kebakaran, kemalangan dan lain-lain.
 
ii. Bahagian Kejuruteraan JBPM juga terlibat secara langsung dalam menyediakan kakitangan dan pengangkutan logistic seperti Bas dan  Lori untuk mengangkut Person Under Investigation (PUI) dan Person Under Surveillance (PUS) CONVID-19 ke tempat-tempat kuarantin yang ditetapkan oleh pihak kerajaan.
 
iii. Bahagian Kejuruteraan terlibat dalam menyediakan jentera Water Tanker dan Alat Pengepaman Air bagi proses nyahcemah yang dilaksanakan oleh angota-angota bomba semasa CONVID-19.
 

 

 
 
 

 

 

 Kemaskini pada 2020-04-28 14:37:30 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page